Іга Швьонтек та Еліна Світоліна зібрали € 500,000 для України

23 липня на Tauron Arena Krakow відбувся благодійний матч у рамкахзаходу «Іга Швьонтек та друзі для України» – тисячі вболівальників натрибунах та майже мільйон телеглядачів спостерігали за грою Іги Швьонтек, Агнешки Радванської, Сергія Стаховського та Мартіна Павелскі. Судила матчі найкраща тенісистка України та амбасадорка United24 Еліна Світоліна, спеціальним гостем заходу став Андрій Шевченко, який також є амбасадором програми президента Зеленського. Відвідала його і перша леді Польщі Агата Корнгаузер-Дуда, котразапросила до президентської ложі дітей, якими опікується Фонд ЕліниСвітоліної. Юні українці мали змогу дивитися матчі іменитих спортсменів разом із пані Агатою, відтак поспілкувалися з нею й отримали подарунки.

У міксті перша ракетка світу Іга Швьонтек в парі з 17-річним МартіномПавелскі обіграли Агнешку Радванську і Сергія Стаховського (6:4, 10:12,1:0). В індивідуальному розряді колишня друга ракетка світу Агнешка Радванська в односетовому поєдинку перемогла Швьонтек із рахунком 6:4.

Проте цього дня результати – всупереч усім спортивним канонам – не були першорядними. Подія мала на меті привернути увагу до війни в Україні та зібрати кошти для допомоги постраждалим дітям і підліткам (нагадаємо,гроші від продажу квитків надійдуть до офіційної платформи United24,Фонду Еліни Світоліної та UNICEF Польща).

«Я знаю, що соціальна пам’ять коротка, тому ми хотіли реалізувати цюідею, щоб нагадати світові, що війна в Україні не закінчилася, – наголосила Іга Швьонтек. – Побачивши арену, повну вболівальників, і відчувши залученість інших гравців, я була зворушена. На мою думку, ми досягли своєї мети – допомогти за посередництвом тенісу та показати величезну соціальну силу спорту».

Завдяки спільним зусиллям польських та українських спортсменів вдалося зібрати – від продажу квитків, під час благодійних аукціонів Meet & Greet with the players, а також суто благодійних внесків – на суму 2,5 мільйона злотих (понад 500 тисяч євро). «Це була спортивна подія, яка подарувала людям радість і показала силу спорту, коли він об’єднує нас попри кордони для допомоги іншим людям, – підкреслює Еліна Світоліна. – Пліч-о-пліч з нашими друзями ми стаємо сильнішими. Я хочу подякувати всім, хто зробив внесок до United24 – платформи для збору коштів, заснованої президентом України Володимиром Зеленським, – та мого фонду, Фонду Еліни Світоліної».

Матчі, що транслювалися польськими каналами TVP 1, TVP SPORT, TVP Polonia і TVP Wilno, можна було переглянути по всьому світу. Усередньому за подією спостерігали близько 600 тисяч глядачів, на піку – майже мільйон. У Польщі трансляцію дивилися 10 відсотків населення –тобто в день проведення заходу «Іга Швьонтек та друзі для України» кожен десятий поляк стежив за перебігом гри по телевізору. Запис заходу можна переглянути за посиланням

https://sport.tvp.pl/61024536/iga-swiatek-i-przyjaciele-dla-ukrainy-transmisja-na-zywo-w-tv-i-online-2372022

 

Еліна Світоліна відкриває власний благодійний фонд в Україні і буде підтримувати молодих тенісистів

Перша ракетка України і топ гравець світового рейтингу WTA Еліна Світоліна запускає нову ініціативу, покликану допомагати молодим спортивним талантам досягати висот у тенісі – благодійний фонд Elina Svitolina Foundation.

Метою організації і її засновниці стане розвиток спорту і тенісу в Україні, підтримка і допомога талановитим дітям.

«Я переконана, що талановитої молоді потрібно надавати всебічне сприяння. Теніс дав мені дуже багато – і тепер моя черга допомагати, ділитися власним досвідом і знаннями, а також надати нові можливості для тих, хто тільки починає свій шлях. Моя мета – відкрити двері великого спорту дітям в рідній Україні, а можливо, і запалити нові українські зірки на світовій спортивній арені. Теніс навчить їх самодисципліні та необхідності працювати над собою з повною віддачею кожен день. Ці навички цінні не тільки на корті, але і в житті », – каже Еліна Світоліна.

Фонд Еліни Світоліної надаватиме стипендії на розвиток молодих талантів, навчання грі в теніс і участь в міжнародних турнірах, займатися організацією спортивних таборів та інших освітніх програм, розвивати спортивну інфраструктуру, в тому числі в планах Фонду відкриття тенісних кортів в різних областях України.


Еліна Світоліна – перша ракетка України, яка встановила безліч національних рекордів. Здобула перемогу в 13 одиночних турнірах WTA (Women’s Tennis Association), в тому числі WTA Finals 2018. Третя ракетка світу в професійному світовому рейтингу WTA (2019, 2018), півфіналістка турнірів Великого шолома (Wimbledon 2019 і US Open 2019). Підтвердила звання найсильнішої тенісистки України та однієї з найсильніших спортсменок світу в цьому виді спорту.