Харків та перша ракетка України Еліна Світоліна провели тенісний турнір нового формату – Kharkiv City Cup by Elina Svitolina Foundation

У Харкові відбувся перший фестиваль тенісу нового формату. Змагання були присвячені Дню міста та Дню Незалежності України та проводились під патронатом секретаря Харківської міської ради Ігоря Терехова, організаторами виступили БО «Благодійний Фонд Еліни Світоліної» та Федерація тенісу України, зібрали 189 учасників з 25 міст України.

«Харків приділяє велику увагу розвитку різних видів спорту. Ми намагаємося зробити спорт доступним і для дітей, і для дорослих, і для людей з обмеженими фізичними можливостями. Ми вдячні Фонду Еліни Світоліної за виконану спільну роботу. Маю велику надію, що найближчим часом ми разом відкриємо багато нових тенісних зірок», – підкреслив секретар Харківської міської ради Ігор Терехов.

Змагання прийняли на своїх кортах 4 тенісні клуби міста – Унікорт, Superior Golf & Spa Resort, АКС, Central Park. 

Призери в віковій категорії до 10 та 12 років отримали кубки та медалі, призи від партнерів і подарунки від Партнера Фонду Еліни Світоліної  – Nike. Українська Спортивна Клініка надала кожному призеру сертифікати, що можуть бути витрачені на послуги клініки з тестування та профілактики травм спортсменів.

Благодійний фонд Еліни Світоліної подарував переможцям турніру в віковій категорії до 12 років право безкоштовної участі у третьому сезоні Elina Svitolina tennis camp, що відбудеться вже у вересні. Kinder Joy of Movement Tennis Trophy надав Wild Card на участь в відбірковому Національному турнірі для всіх призерів вікової групи до 10 років.

«Ми дуже раді, що долучилися до цієї ініціативи, адже метою Фонду є розвиток тенісу та підтримка талановитих тенісистів. Ми бачимо, що у суспільства є запит на такі заходи і сподіваємося, що перший фестиваль тенісу, що відбувся, стане традиційним не лише у Харкові, але й в інших містах України. У нас дуже талановиті діти. Аби за десять років мати тенісних зірок рівня Еліни Світоліної, допомагати та створювати всі умови потрібно вже сьогодні»,  – зазначила Анна Поповченко, директорка БО «Благодійний Фонд Еліни Світоліної».

Призери в віковій групі до 16 років, окрім кубків, медалей та дипломів отримали призи від партнера турніру Wilson, магазину «Світ спорту». Всі фіналісти турніру серед дорослих були нагороджені сувенірами від Департаменту сім’ї, молоді та спорту Харківської міської ради.

Перший турнір серії ITF Seniors серед ветеранів в вікових категоріях 45+ та 55+ зібрав 9 учасників, що розіграли призи в одиночному та парному розряді. 

Вперше в Україні було заявлено категорію 90+. В ній зареєструвався лише один учасник. Найстарший гравець в теніс в світі, що бере участь у змаганнях, – харків’янин Леонід Станіславський. 

В рамках турніру гравці з обмеженими можливостями зіграли показовий матч. Насамкінець тенісистки на візках зіграли з Леонідом Станіславським. Рахунок цього змагання не вівся, бо результат в таких двобоях не має значення.

Найцінніше, що кожен, хто любить теніс й намагається частину свого часу провести на кортах, має відчувати себе часткою великої тенісної родини. Такої, яку зібрав заключний Гала-вечір, де й відбулося нагородження призерів, а також благодійний аукціон лотів від першої ракетки України Еліни Світоліної.

«Ідея турніру полягала в об’єднані тенісної спільноти.  Теніс – це велика родина, де знаходиться місце кожному, хто любить цей вид спорту та віддає йому частку себе. Нам вдалося запросити всіх в одне місто, в один час і познайомити між собою багато людей. Це дуже важливо. Чим краще люди пізнають один одного, тим міцніше їхнє спілкування, тим глибше їхні стосунки. Тим менше в них ворожнечі й агресії, що часто дошкуляє нашому суспільству», – підсумував директор турніру Всеволод Кевлич. 

Слова вдячності від організаторів були висловлені до ініціаторів та партнерів змагань – Департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської міської ради, Фонду Еліни Світоліної, «Моршинська Спорт» (офіційна вода турніру), NIKE, Wilson Svit Sportu, Superior Golf & Spa Resort, Українська Спортивна Клініка, ІВК Tennis Consulting,  РА Золотий грамофон, радіо MFM. 

Організатори висловлюють щиру подяку медіа-партнерам змагань – журнал Tennis Club, інтернет-порталу «Великий теніс України», та Українському тенісному порталу tennisua.org. 

Святковий вечір – нагородження призерів пройшов емоційно та натхненно завдяки партнерам вечора – Автомобільному дому «Соллі Плюс», офіційному представнику Mercedes Benz в Харкові, мережі бутиків нішевої парфюмерії та косметики ЖАН Niche Concept та Stakhovsky Wines.

Еліна Світоліна відкриває власний благодійний фонд в Україні і буде підтримувати молодих тенісистів

Перша ракетка України і топ гравець світового рейтингу WTA Еліна Світоліна запускає нову ініціативу, покликану допомагати молодим спортивним талантам досягати висот у тенісі – благодійний фонд Elina Svitolina Foundation.

Метою організації і її засновниці стане розвиток спорту і тенісу в Україні, підтримка і допомога талановитим дітям.

«Я переконана, що талановитої молоді потрібно надавати всебічне сприяння. Теніс дав мені дуже багато – і тепер моя черга допомагати, ділитися власним досвідом і знаннями, а також надати нові можливості для тих, хто тільки починає свій шлях. Моя мета – відкрити двері великого спорту дітям в рідній Україні, а можливо, і запалити нові українські зірки на світовій спортивній арені. Теніс навчить їх самодисципліні та необхідності працювати над собою з повною віддачею кожен день. Ці навички цінні не тільки на корті, але і в житті », – каже Еліна Світоліна.

Фонд Еліни Світоліної надаватиме стипендії на розвиток молодих талантів, навчання грі в теніс і участь в міжнародних турнірах, займатися організацією спортивних таборів та інших освітніх програм, розвивати спортивну інфраструктуру, в тому числі в планах Фонду відкриття тенісних кортів в різних областях України.


Еліна Світоліна – перша ракетка України, яка встановила безліч національних рекордів. Здобула перемогу в 13 одиночних турнірах WTA (Women’s Tennis Association), в тому числі WTA Finals 2018. Третя ракетка світу в професійному світовому рейтингу WTA (2019, 2018), півфіналістка турнірів Великого шолома (Wimbledon 2019 і US Open 2019). Підтвердила звання найсильнішої тенісистки України та однієї з найсильніших спортсменок світу в цьому виді спорту.